136 років від дня народження Костя Віталійовича Широцького!

Саме 7 червня (за старим стилем) 1886 року народився визначний український етнгораф Кость Широцький. Він, проживши коротке життя, зумів внести вагомий внесок в дослідження української культури.

В Хмельницькому обласному літературному музеї відбулась онлайн-конференція на тему "Штрихи до портрета Костя Широцького".

Головною доповідачкою була докторка історичних наук Лілія Анатоліївна Іваневич. У своїй доповіді Лілія Анатоліївна систематично представила діяльність по збереженню та популяризації діяльності Костя Віталійовича. За словами Лілії Анатоліївни: «Кость Широцький був відданим виразником національної ідеї, вболівав усім серцем за її становлення, наголошував у своїх працях, що «українська мова має всі дані на самостійний літературний і науковий розвиток, має повне право і рацію на уживання її в урядових інституціях і в церкві й закликав український народ відстоювати своє право на самовизначення». Своєю активною громадянською позицією, плідною просвітянською й науковою роботою він намагався внести власну частку у важливу справу українізації й відродження національної свідомості свого народу та в процес державотворення майбутньої незалежної України», за що ми так боремося та вболіваємо сьогодні.

Особливо тепло науковиця відзначила роль колективу білоусівського ліцею, який зумів у 2018 році створити меморіальний музей Костя Широцького.

Колишня директорка ліцею Валентина Михайлівна Рябокінь коротко розповіла по діяльність школи, про вчительку Марію Михайлівну Кравець (саме вона розпочала процес створення музею), про перспективи подальшої праці колективу в популяризації діяльності Широцького.

До зустрічі в онлайн форматі доєдналися білоусівські вчителі Андрущенко Галина Миколаївна, Коса Галина Іванівна та Гриценко Богдан Олександрович.





Коментарі