Роздуми вчителя над 2-им фільмом Бно-Айріяна

 



В червневі дні 2021 року натрапив в онлайн просторі на 2-ий фільм Михайла Бно-Айріяна присвяченій освітній тематиці. Назва документальної картини досить футуристична - “2045: Нова національна ідея”. Автор поставив своєю ціллю проаналізувати сучасність і спрогнозувати можливі результати від реформ у майбутньому. Фільм надзвичайно на часі, адже, відверто і сміливо висвітлює корінні проблеми українського суспільства. Корінні, тому що саме освіта є початком і причиною соціального, політичного, культурного і будь-якого дорослого життя.

Сюжет побудований на інтерв'юванні 60 героїв зі всієї України. Кожна бесіда надихає на думки (згідні і супротивні). Автору вдалось створити симфонію. І це з врахування того, що голоси досить різноманітні — елітарні і масові, зрілі і молоді, цивільні і військові, технічні і гуманітарні, вчительські і учнівські та інші. Палітра поглядів дає можливість побачити дві монументальних картини. Перша картина аргументовано демонструє великі освітні звершення і прогріхи сьогодення. Тому не все так погано і не все так добре... Друга картина є передбаченням-мрією. Вона демонструє великі можливості української освіти при умові великих бажань, які потрібно мати і дієво проявити всім справжнім патріотам.

Багато героїв фільму мене вразили. По особливому запам'ятався молодий француз Алексі Одоне, який за власним бажанням переїхав на постійне місце проживання в Україну і мріє бути вчителем французької мови. На запитання ведучого про те, чи влаштовує Алексі зарплата в держаній школі (близько 10-ти тисяч гривень), він відповів “достатньо”. Справді, вчитель це покликання...

Отже, раджу з листочком і ручкою проаналізувати дану стрічку всім небайдужим до освіти колегам, батькам, учням, студентам. Сам бажаю не тільки помислити сучасність і помріяти про майбутність, але й діяти. Це велике наше призначення — діяти усвідомлено, з моральними цілями. Нехай нас не лякає обов'язкова втома, адже “у поті свойого лиця ти їстимеш хліб”. Та результат неодмінно буде. Через труднощі до зірок. Якщо так, то все буде красиво!

На звершення деякі цитати з фільму:

Я знав освічених робочих і масу неосвічених професорів”. Володимир Нікітін.

Найкраща інвестиція (держави - у своїх громадян, батьків - у своїх дітей) — це інвестиція в освіту”. Зоя Литвин.

Телефони заборонені з ранку до вечора... За один академічний рік ті школи, які не мають телефонів, мають навчальні здобутки учнів на два з половиною місяці більше”. Зоя Литвин.

Никакое государство никогда не поддержит образование свободных людей”. Володимир Нікітін.

Якщо ми не будемо інвестувати в освіту, то будемо будувати тюрми”.

Вища освіта — найкращий протектор від бідності”. Елла Лібанова

Наука — це шлях ентузіастів. Цє єдиний вид діяльності, де процес — цікавійший за результат”. Елла Лібанова

Посилання: https://www.youtube.com/watch?v=8-cf0anU0aE&t=5518s

Коментарі